Avant Garde | Lidewij Edelkoort

Designers trekken ten strijde: Beauty first!

Op 13 juni jl., presenteerde het TrendInstituut live op het podium in Haarlem de trendforecast en het bijbehorende boek van Lidewij Edelkoort.

Onder de titel Avant-Garde presenteerde Lidewij de lifestyle trends 2025.

Ooit een militaire term voor een verkenningseenheid die vijandelijk terrein verkende voor het hoofdleger uit. Maar later werd het gebruikt door radicale activisten in de 19e eeuw die verandering beoogden in de Franse samenleving. In de 20e eeuw werd het begrip nog breder, en ook nu is dit de actualiteit en de toekomst. Een wedergeboorte van de Avant Garde, met een groeiend onbehagen er omheen van de superrijke excessen en hun overweldigende bestuur van de samenleving, evenals een misselijkmakend gevoel van verspilling van snel bedachte en in massa geproduceerde goederen.

Het lijkt er op dat we op de rand van een cultureel conflict staan en daarom beginnen creatieve krachten zicht te verenigen door geweld met schoonheid te bestrijden.

Vol inspiratie en met 200 pagina tellende trendboek onder de arm gingen de 200 gasten blij naar huis, om als avantgardist aan de slag te gaan. Meer informatie over de bijeenkomsten van Trendinstituut? Bekijk de agenda.